piątek, 3 maja 2013

Ketapang - Migdałecznik morski

Migdałecznik morski


,, Czym właściwie jest Migdałecznik morski? 


Jest drzewem tropikalnym i może osiągnąć wysokość nawet 35 metrów. Rośnie w pozycji pionowej o symetrycznej koronie z poziomymi gałęziami wyraźnie ułożonymi w rzędach.
Drzewo to występuje w strefie zwrotnikowej od Afryki przez północną Australię i Nową Gwineę, południową
Azję aż do Indii. Najczęściej rosną na piaszczystych i kamienistych brzegach zbiorników wodnych, lecz można spotkać je także na terenach bagnistych, torfowiskach, czy też na słonych plażach nadmorskich.
Nazywany drzewem z wielu imion.
Ze względu na swoje pochodzenie gatunek ten znany jest (w języku angielskim) pod nazwami takimi
jak Indian Almond, Bengal Almond, Singapur Almond, Malabar Almond, Talisay Almond, i oczywiście Tropical Almond,
Sea Almond (Migdałecznik Morski), Wild Almond, drzewa Umbrella, Ketapang, Ebelebo i Zanmande.
Swoją popularność u ludzi zawdzięcza właściwościom leczniczym o bardzo szerokim zastosowaniu.
W miarę starzenia się drzewa, korona staje się coraz bardziej spłaszczona, aby ostatecznie przyjąć kształt wazonu.
Co ciekawe (jak na klimat zwrotnikowy) drzewo Migdałecznika w porze suchej gubi liście nawet 2 razy do roku.
Taką sytuację można zaobserwować w rejonie Malezji i Tajlandii, gdzie większość drzew jest wiecznie zielona.  ''

                                        Co to Ketapang ?

KETAPANG - liście migdałecznika morskiego (Terminalia catappa).
  
 -przyspiesza regenerację błony sluzowej,naskórka, oraz płetw
-zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób grzybiczych np. pleśniawki
-chroni złozona ikrę przed pleśnieniem i zwiększa przeżywalność narybku
-nieznacznie obniża PH wody
-jest także znakomitym źródłem pokarmu dla krewetek i zbrojników oraz ślimaków.

                                      Jak uprawiać własne drzewko ?


Przygotowanie nasion:
Są na to różne sposoby, więc, to co tu napiszę nie jest jedynym słusznym rozwiazaniem.
Przed wysadzeniem nasion należy je namoczyć w letniej i miękkiej wodzie przez ok.24 godziny.
Nalewamy np. do szklanki wodę (ok.1/3 wysokości). Wkładamy nasiona i całość przykrywamy ręcznikiem papierowym, tak aby pływające nasionka nie schły.Po 24 godzinach wyjmujemy nasiona i przekładamy je do uprzednio przygotowanej doniczki.

Przygotowanie gleby:
Ketapang w naturalnym środowisku występuje na piaszczystych/ piaszczysto torfowych terenach i taką też glebę musimy przygotować.Pamiętając, że roślina osiąga ogromne rozmiary, musimy zaopatrzyć sie w stosowną donicę, aby zaoszczędzić sobie częstego przesadzania (chyba, że ktoś to akurat lubi). Mieszamy 3/4 objetości ziemi dla roślin tropikalnych ew. roślin owadożernych
Pozostała 1/4 z całości to pomieszana glina (30%) i piasek (70%).
Całość mieszamy ze sobą i spulchniamy. Następnie na dno donicy wsypujemy keramzyt, lub żwir o grubszej frakcji (ok.2-3cm. warstwą)i zasypujemy delikatnie "nie ubijając" naszą mieszaniną do poziomu ok. 3cm od krawędzi donicy.
Kładziemy nasionko w pozycji leżącej i zasypujemy 2cm. warstwą pozostałej mieszaniny.
Według wielu dostepnych informacji około 70% dojrzałych nasion powinno wykiełkować w przeciagu 20 dni od wysadzenia. Lecz w niektórych przypadkach moze to potrwać nawet 3 miesiące. Po wykiełkowaniu i rozwinięciu się 2 pierwszych liści proponuję przesadzić roślinę w wiekszą doniczkę min.20x20cm. Młodemu Migdałecznikowi należy zapewnić temp 18-24*C, oraz wyższą wilgotność. Możemy nawozić wodą z akwarium, lepiej nie lać chemii, przecież potem ma trafić do akwarium.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz