Twardość ogólna to przede wszystkim zawartość jonów (cząsteczek) magnezu (Mg++) i wapnia (Ca++) w wodzie. Inne jony metali dwuwartościowych i trójwartościowych mogą mieć niewielki wpływ na twardość ogólna i bardzo trudno zmierzyć ich zawartość, większość testów opiera się jedynie na zawartości Ca++. Jony jednowartościowe (np. Na+) nie są zaliczane do twardości ogólnej.
Najpopularniejszą w Europie miarą twardości ogólnej są tzw. stopnie niemieckie - dGH. Jeden stopień dGH to 10 mg CaO na litr wody.
Wodę o GH mniejszym niż 4 dGH określamy jako bardzo miękką.
Od 4 do 8 dGH - woda miękka.
Od 8 do 12 - lekko twarda. Od 12 do 18 - twarda.
Od 18 do 30 - bardzo twarda.
Wartość powyżej 30 dGH jest określana żartobliwie "płynąca skała"
Optymalne i krańcowe wartości twardości ogólnej są zależne od gatunku ryby. Większość ryb słodkowodnych żyje w wodach miękkich lub lekko twardych.
Większość żyworódek oraz gupiki powinny mieć twardą wodę |
Większość pielęgniczek czuje się znakomicie w miękkiej i kwaśnej wodzie |
Pyszczaki preferują wodę twardą |
Naprawdę bardzo fajnie napisano. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń